Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü

HSSGM  >  DSÖ'nün 04.08.2009 tarihli hastalık duyurusu

 

 

2009 H1N1 Pandemisi (60. güncelleme)

31 Temmuz 2009

31 Temmuz 2009 tarihi itibariyle 2009 H1N1 Pandemisi’nde UST (2005)’e taraf ülkelerce DSÖ’ye resmen bildirilen laboratuar tarafından teyit edilmiş pandemik H1N1 vakaları

31 Temmuz 2009 tarihi itibariyle 168 ülke ve deniz aşırı yönetim bölgeleri/toplulukları en az bir laboratuar tarafından teyit edilmiş pandemik H1N1 vakası rapor etmiştir. Kıtaların tamamı bu pandemiden etkilenmiştir.

31 Temmuz 2009 tarihi itibariyle son internet güncellemesinden (6 Temmuz 2009) sonra ilk pandemik H1N1 vaka/vakalarını rapor eden ülke ve deniz aşırı yönetim bölgeleri/toplulukları:

Azerbaycan, Gabon, Grenada, Kazakistan, Moldova, Monako, Nauru, Surinam ve Svaziland.

2009 H1N1 Pandemisi’nden etkilenen ülkeleri ve ölümleri gösteren harita için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

MAP of affected countries and deaths as of 31 July 2009 [png 175kb]

DSÖ BÖLGELERİ

TOPLAM
Vakalar *
Ölümler

Afrika Bölge Ofisi (AFRO)

229

-

Amerika Bölge Ofisi (AMRO)

98.242

1.008

Doğu Akdeniz Bölge Ofisi (EMRO)

1.301

1

Avrupa Bölge Ofisi (EURO)

26.089

41

Güney Doğu Asya Ofisi (SEARO)

9.858

65

Batı Pasifik Bölge Ofisi (WPRO)

26.661

39

DÜNYA GENELİ

162.380

1.154

* ile belirlenmiş ülkelerin rapor ettikleri vaka sayıları gerçek güncel sayının altında olduğu için bu ülkelerin bireysel vakaları belirlemelerine ve bildirmelerine ihtiyaç yoktur.

 

DSÖ BÖLGELERİ

Niteleyici göstergeler (13 - 19 Temmuz 2009 tarihli 29. hafta itibariyle)

A(H1N1) vakalarının sürveyansı ile ilgili DSÖ’nün geçici kılavuzu
Niteliyici göstergelerle ilgili ayrıntılı tanımlamaları Küresel Sürveyansla ilgili DSÖ’nün Geçici Kılavuzu’nda bulabilirsiniz (Ek 4 (Annex 4)).

1. İnfluenza aktivitelerinin coğrafi yayılımı [png 163kb]
Kuzey ve Güney Amerika’da yer alan ülkelerin çoğunda yayılım ülke geneli düzeyindedir. Avrupa’da sadece 2 ülke; Birleşik Krallık ve Portekiz’de ülke genelinde bir yayılım görülmekle birlikte diğer ülkelerde ise hastalık yayılım aktivitesi yerel ya da bölgesel boyutlardadır. Asya’da vaka bildirilen ülkelerin çoğunda ise hastalık yayılım aktivitesi yerel boyutlardadır.

2. Önceki haftaya kıyasla solunum sistemi hastalıkları aktivitesinde eğilim [png 155kb]
Tüm Kuzey Amerika ülkeleri solunum sistemi hastalıkları aktivitesi eğiliminde bir azalma rapor etmekle birlikte Orta ve Güney Amerika’da yer alan birkaç ülkede solunum sistemi hastalıkları aktivitesi eğiliminde bir artış rapor edilmiştir. Avrupa’da vaka rapor eden ülkelerin çoğunda, normal influenza dönemi dışında, solunum sistemi hastalıkları aktivitesi eğiliminde bir artışın olduğunu ya da bu eğilimde bir değişiklik olmadığını bildirmiştir. Asya’da vaka bildiren ülkelerin çoğunda ise solunum sistemi hastalıkları aktivitesi eğiliminde bir artışın olduğu bildirilmiştir.

3. Akut solunum sistemi hastalıklarının nüfusta görülme sıklığı [png 156kb]
Solunum sistemi hastalıklarının görülme sıklığı oranı ile ilgili bildirimde bulunan ülkelerden Şili ve Arjantin’de bu oran çok yüksek düzeydeyken Kanada, Meksika, Birleşik Krallık, Tayland, Uruguay ve Paraguay gibi ülkelerde yüksek düzeydedir. A.B.D’de ve Avrupa ile Asya ülkelerinin çoğunda solunum sistemi hastalıklarının görülme sıklığı oranı düşük ya da orta düzeydedir.

4. Sağlık hizmetlerine etkisi [png 151kb]
Birkaç ülke bu gösterge hakkında bildirimde bulunmuştur. 5 ülke sağlık hizmetlerinin orta düzeyde etkilendiğini bildirirken geriye kalan ülkeler sağlık hizmetlerinin düşük düzeyde etkilendiğini bildirmiştir.

Virüsle ilgili durum hakkında güncelleme (20 - 26 Temmuz 2009 tarihli 30. hafta itibariyle)

Pandemik (H1N1) 2009 virüsü

Küresel İnfluenza Sürveyans Ağı –GISN’den bildiren FluNet’in bilgilerine göre 30. hafta içerisinde 13 ülkeden toplam 3548  pandemik H1N1 vakasının tespit edildiği rapor edilmiştir. Tespit edildiği bildirilen vakaların çoğu sırasıyla Çin-Hong Kong (%25, 1788 vaka), Avustralya (%21, 834 vaka) ve İtalya’da (%16, 600 vaka) görülmüştür. 13 ülke arasında tespit edilen İnfluenza vakalarının ortalama %71’i pandemik H1N1 vakası olarak bildirilmiştir (Kuzey yarımkürede %66’sı ve güney yarımkürede %89’u). Tespit edilen en yüksek pandemik influenza H1N1 2009 vakası ile ilgili oranlar sırasıyla şöyledir:

Yunanistan (%99; tespit edilen 149 vakadan 147’si), Şili (%98; tespit edilen 163 vakadan 160’ı), Güney Kore (%98; tespit edilen 263 vakadan 258’i), İtalya (%97; tespit edilen 600 vakadan 584’ü) ve Avustralya (%89; tespit edilen 834 vakadan 745’i).

Bugüne kadar analiz edilen pandemik H1N1 2009 virüslerinin tamamı genetik ve antijenik açıdan bir birine benzerdir.

Pandemik (H1N1) virüsünün antiviral direnci

Danimarka, Hong Kong, Japonya ve Kanada’da oseltamivir’e direnç gösteren toplam 6 tane pandemik (H1N1) virüsü tespit edilmiştir. Bu 6 vakanın biri hariç hepsi oseltamivir kullanmış ve iyileşmiştir. Direnç gösteren virüslerin hepsinin dirençle ilgili olarak pozisyon 274/275’te mutasyona uğraması karakteristik özellikleridir.

 

2007 © Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü

Kemankeş Cad. Karamustafapaşa Sk. No:21 34425 Karaköy / Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: (0212) 293 36 74 (8 hat) / Fax: (0212) 293 36 83