Resmi Sağlık Kuruluşlarının Yetkilendirilmesi
Kamu sağlık kuruluşları gemiadamı sağlık yönergesini uygulamak için gerekli heyete ve tıbbi donanıma sahip olduklarını belirten resmi yazıyla, yetkili merkeze,
bölge baştabipliğine veya Genel Müdürlüğe müracaat eder. Yapılan bu resmi başvuru neticesinde yetkilendirme yapılır. Kamu sağlık kuruluşları gemiadamı olur sağlık
raporları düzenlenmesi için yeterli tıbbi cihaz ve donanıma sahip değillerse gerekli tıbbi muayene ve tetkikleri bu donanıma sahip başka sağlık kurumunda yaptırabilirler.
Özel Sağlık Kuruluşlarının Başvurusu
1.) Özel sağlık kuruluşlarının, ilgili mevzuatına göre faaliyette bulunan hastane, poliklinik veya tıp merkezi olması zorunludur. Yetki belgesi almak isteyen özel sağlık kuruluşunun mesul müdürü;
a) Sağlık kuruluşunun adını, adresini, türünü, sahibini ve bu Yönerge'de belirtilen şartları yerine getirerek gemiadamı sağlık kurulu oluşturmak istediğini ve kurulunun hangi gün ve saatlerde toplanacağını belirten başvuru dilekçesini,
b) Sağlık kuruluşun ruhsatının ilgili sağlık müdürlüğünce onaylı suretini, gemiadamı sağlık kurulunda görev yapacak personelin çalışma uygunluk belgelerini veya eğer sağlık kuruluşunda ilgili dalın uzman tabip kadrosu bulunmuyorsa dışardan bir uzman tabip ile sadece gemiadamı sağlık kurulu işlemleri için yapacağı iş akti sözleşmesinin sağlık müdürlüğünce onaylı suretini,
c) Gemiadamı sağlık kurulunda görev alacak mesul müdür, mesul müdür yardımcısı ile uzman tabiplerin imza sirküleri ve kurulda çalıştıklarına dair mesul müdür tarafından düzenlenmiş belgeyi,
ç) Biyokimya, radyoloji ve mikrobiyoloji laboratuvarlarının Bakanlık ruhsatlarının ilgili sağlık müdürlüğünce onaylı suretlerini,
d) Sağlık kuruluşunda biyokimya, mikrobiyoloji laboratuvarı bulunmaması durumunda Bakanlıkça ruhsatlı biyokimya, mikrobiyoloji laboratuvarı bulunan başka sağlık kuruluşu ile yaptığı sözleşmenin ilgili sağlık müdürlüğünce onaylı suretini,
e) Sağlık kuruluşunda odyometri cihazı ve bölümü yoksa odyometri cihazına sahip odyometri bölümü bulunan diğer bir sağlık kuruluşu ile yaptığı sözleşmenin onaylı suretinin veya sözleşme yapılan sağlık kuruluşunun sağlık müdürlüğünce düzenlenmiş uygunluk belgesine istinaden yapılan hizmet alım sözleşmesinin ilgili sağlık müdürlüğünce onaylı suretini içeren dosyayı hazırlayarak yetkili merkeze, bölge baştabipliğine veya Genel Müdürlüğe müracaat eder.
f) Sadece gemiadamlarının periyodik muayenelerinde istenen tetkikleri yapmak isteyen sağlık kuruluşu bu maddenin b,ç,d,e bentlerindeki şartlara haiz olduğuna dair belgeler ve başvuru dilekçesi ile yetkili merkeze, bölge baştabipliğine veya Genel Müdürlüğe müracaat eder. Denetimler sonucu uygun görülen sağlık kuruluşu resmi yazıyla yetkilendirilir.
2.) Vakıf ve derneklere ait sağlık kuruluşları da özel sağlık kuruluşu kapsamında değerlendirilir.
Özel Sağlık Kuruluşlarının Başvurularının Değerlendirilmesi
1.) Yetki belgesi almak üzere başvuran özel sağlık kuruluşu, bölge baştabipliği denetim ekibi tarafından başvuru dosyasında beyan edilen bilgilerin doğruluğu ve mevzuat hükümlerine uygunluğu açısından yerinde incelenir. İnceleme neticesinde "Gemiadamı Sağlık Kurulu Listesi" (Ek-8) ile "Sağlık Kuruluşu Başvuru Denetleme Formu" (Ek-10) iki nüsha olarak düzenlenir. Başvuru uygun bulunduğunda bu formların birer nüshası, görevli denetim ekibinin uygun görüşünü içeren yazı ekinde Genel Müdürlüğe gönderilir.
2.) Genel Müdürlük gerekli incelemeyi yaptırarak, uygun görmesi durumunda yetki belgesi düzenleyerek başvuruyu yapana bildirir. Yetki belgesi tutanakla beraber teslim edilir.
3.) Gemiadamları sağlık işlemlerini yapmaya ve sağlık raporlarını düzenlemeye yetkili sağlık kuruluşları Genel Müdürlük internet sitesinde yayımlanır. Yetkileri geçici olarak veya tamamen iptal edilen sağlık kuruluşları da burada duyurulur.
Özel Sağlık Kuruluşlarına Ait Esaslar
Gemiadamı sağlık işlemleri yapmaya ve sağlık raporlarını düzenlemeye yetkili kılınan özel sağlık kuruluşlarının çalışma esasları ve uyacakları kurallar şunlardır:
a) Sağlık kuruluşunun isim, adres ve sahiplerinin değişmesi durumunda; il sağlık müdürlüğünden alınan yeni ruhsat, çalışma uygunluk belgesi ile Genel Müdürlükçe verilen eski yetki belgesinin bölge baştabipliği aracılığıyla veya doğrudan Genel Müdürlüğe gönderilerek yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Bu işlemler sonucu yeni yetki belgesi düzenlenir. Yeni yetki belgesi düzenlenip onay verilinceye kadar bu sağlık kuruluşunda gemiadamları sağlık raporu düzenlenemez. Aksi halde verilen raporlar geçerli kabul edilmez.
b) Mesul müdür değişikliğinde ise eski yetki belgesinin ve yeni mesul müdüre ait çalışma uygunluk belgesinin bölge baştabipliği aracılığıyla veya doğrudan Genel Müdürlüğe gönderilmesi ve yeni yetki belgesinin talep edilmesi gerekmektedir. Özel Hastaneler Yönetmeliğinin 18 inci maddesinde belirtilen bir aylık süre içerisinde yeni mesul müdür görevlendirilinceye kadar bu görevi geçici olarak mesul müdür yardımcısı vekâleten yürütür ve bu durum dilekçe ile bölge baştabipliği aracılığı ile veya doğrudan Genel Müdürlüğe bildirilir. Bu süre zarfında sağlık kuruluşunda gemiadamları sağlık raporlarını mesul müdür yardımcısı onaylar. Bir ay içerisinde yeni mesul müdür görevlendirilip yeni yetki belgesi onaylanmaz ise yetki belgesi iptal edilir.
c) Mesul müdür, gemiadamları sağlık raporları ile ilgili işlemleri konusundaki yetkilerini yazılı olarak mesul müdür yardımcısına devredebilir. Tıp merkezlerinde ise sağlık müdürlüğünce onaylanan mesul müdür vekili bu görevi üstlenebilir. Yetki devri yapılan konularda mesul müdür yardımcısı veya mesul müdür vekili, Genel Müdürlüğe karşı mesul müdürle birlikte sorumludur. Mesul müdür yardımcısının değişmesi halinde yetki belgesi yenilenmez. Ancak, yeni mesul müdür yardımcısının sağlık müdürlüğünden alınan çalışma uygunluk belgesinin bölgedeki en yakın merkeze ulaştırılması gerekmektedir.
ç) Gemiadamları sağlık raporu düzenlemeye yetkili kılınan sağlık kuruluşunun sağlık kurulunda görev alan uzman tabiplerin yıllık izin, hastalık gibi nedenlerle kurulda geçici süreli bulunmaması halinde, diğer sağlık kuruluşlarında veya serbest çalışan uzman tabipler, sağlık müdürlüğünden çalışma izni almak şartıyla geçici olarak kurulda görev yapabilirler. Bu Genel Müdürlüğe de bildirilir.
d) Sağlık Kurulu üyeleri ile kurulun çalışma gün ve saatlerinde değişiklik olması, mesul müdür yardımcısının değişmesi hallerinde yetki belgesi yenilenmez. Yapılan değişiklik dilekçe ile değişiklikten en az 5 (beş) iş günü öncesi bölge baştabipliğine bildirilir.
e) Yetki belgesi devredilemez. Yetki belgesini iptal ettirmek isteyen sağlık kuruluşlarının mesul müdürleri, iptal taleplerini içeren dilekçeye, yetki belgesini de ekleyerek 15 (on beş) iş günü öncesinden Genel Müdürlüğe müracaatta bulunurlar.
f) Sağlık kuruluşlarında gemiadamı sağlık kurulunda yapılacak uzman tabip değişiklerinde, çalışma uygunluk belgesi ve yeni kurul listesini Genel Müdürlüğe bildirim yapılarak onay alınmalıdır.